Social media

Social media apps

Facebook, Instagram en Youtube zijn tegenwoordig erg bekend. Er is dan ook een grote kans dat je hier al vaker van gehoord hebt. Alle drie de platformen rekenen we tot social media. Maar wat is dat nu eigenlijk? We leggen het hieronder voor je uit!

Wat is social media?

Social media is een verzamelnaam voor alle internetplatformen en applicaties waarbij een hoge mate van interactie plaatsvindt. Het draait hierbij vooral om de rol van de bezoeker. Deze zorgt namelijk meestal voor de inhoud van de website. Het gaat hierbij niet alleen maar om informatie in de vorm van een tekst, maar ook om geluid en videomateriaal. Het gaat bij social media dus om het delen van content.

Hoe werkt social media?

De bezoeker van het social media platform is erg belangrijk en deze speelt hier dan ook de centrale rol. De bezoeker zorgt voor de foto's, video's of blogs. Dit wordt ook wel content genoemd. De meeste platformen werken met zogenoemde feeds. Deze zijn gebaseerd op algoritmes. Zo'n algoritme wordt gevormd aan de hand van je reacties, likes en shares. Hierdoor weet het platform dus welke onderwerpen je wel en niet aanspreken en hier wordt de content die jij te zien krijgt op aangepast.

Voorbeelden van platformen

De meest bekende social media platformen in Nederland zijn Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, Youtube, Twitter en Pinterest. Deze platformen bieden allemaal de mogelijkheid om online met anderen in contact te komen. Er zijn wel diverse verschillen. Bij Instagram, Snapchat en Pinterest gaat het voornamelijk om foto's en video's delen. LinkedIn wordt gebruikt voor en door professionals voor banen, discussies en aankondigingen. Youtube is het verzamelplatform van de wereld voor het plaatsen van video's. En Facebook is er voor informatie te vinden over anderen via het zogenaamde profiel.

Social media gebruik naar leeftijd

De social media platformen trekken allemaal een bepaalde leeftijdscategorie aan. Op Whatsapp, Facebook en Youtube is het overgrote deel van de bevolking aanwezig. Terwijl op Instagram en Snapchat vooral 15-19 jarige en 20-39 jarige actief zijn. LinkedIn wordt weer juist meer gebruikt door mensen tussen de 20-64 jaar oud. Kortom: er is voor elke leeftijd wel een leuke social media app beschikbaar!

Terug naar overzicht