Apps

In principe heeft het vrij weinig uitleg nodig, de meeste zijn er inmiddels wel mee bekend.
Elke verjaardag hoor je het weer voorbij komen. De buurman heeft een nieuwe app waarmee je vliegtuigen kunt spotten of tante die uitgebreid vertelt over haar online shop belevingen. Tegenwoordig zijn voor de gekste dingen wel apps beschikbaar. Zo kun je op vandaag naast communiceren via zo'n app ook de parkeermeter betalen, de centrale verwarming regelen of de boodschappen doen. Maar wat is een app nou eigenlijk precies?

Apps om het leven makkelijker te maken

In de volksmond wordt het een ''app'' genoemd, de volledig benaming is echter mobiele applicatie. Een app is een klein stukje software dat kan worden gedownload op je smartphone of tablet. Deze apps zijn er om jouw leven een stukje makkelijker te maken en de functies van jouw toestel uit te breiden. Zo kun je met behulp van een app in één oogopslag de weersverwachting voor aankomende week zien. Er bestaan talloze app's die variëren van nieuws, sport of weerapplicatie tot routenavigatie en internetbankieren.

Mobiele applicatie ontwikkelaars

Er zijn vier grote partijen die apps ontwikkelen. Elke partij onderscheidt zichzelf met een eigen besturingssysteem. Daarbij behorend heeft elke partij een eigen winkel waarin jij jouw apps gratis kunt downloaden of kunt kopen. Onder de vier partijen onderscheiden we:

  • Google: Android
  • Apple: iOS
  • Windows: Windows Phone
  • RIM: Blackberry

Deze partijen hebben elk een eigen ingerichte winkel. Zo hebben Google en Apple gezamenlijk de Google Playstore en heeft Windows Windows Market Place en Blackberry Blackberry World. Hier kun je terecht voor al jouw apps. Je kunt apps onderscheiden in twee soorten: native apps en web-apps. Een combinatie van deze apps noemt men een hybrid app. We vertellen je graag meer over het onderscheid van deze apps.

Native app

Onder een native app verstaan we een app die de functionaliteiten van het apparaat maximaliseert. Een voorbeeld hiervan is Snapchat of Spotify. Deze apps maken gebruik van een funcionaliteit die beschikbaar is op jouw apparaat zoals de camera en audio. Een native app moet voor elk platform (iOS of Android) apart worden ontwikkeld. Dit is vaak erg kostbaar.

Web-app

Een web-app is een applicatie waar je via een URL op de webbrowser toegang tot krijgt. Een web-app is een mobiele website die in tegenstelling tot de native app niet voor elk platform afzonderlijk ontwikkelt hoeft te worden. Een web-app past zich automatisch aan aan de grootte van een scherm of tablet. Een web-app is niet te vinden in de App Store, maar op je webbrowser. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de mobiele webshop van Zalando. De inrichting van de webshop past zich automatisch aan naar jouw schermgrootte bij mobiel gebruik. Een nadeel van een web-app is dat er altijd internetverbinding voor nodig is en er geen icoon of sneltoets beschikbaar is om direct gebruik te maken van deze app. Dit moet via een URL binnen je webbrowser.

Hybride app

Een hybride applicatie is een combinatie van de web-app met de native app. De basis van een hybrid app bestaat uit een opbouw zoals we die bij een native app kennen. Zo kun je via de camera bijvoorbeeld foto's oploaden. Hierbij maak je gebruik van de functionaliteiten van jouw apparaat. Vervolgens kun je via deze foto's bekijken of bepaalde kleding jouw staat. Dit doe je door kleding die in de webshop staat te uploaden op jouw foto. De native app is dus aangevuld met inhoud zoals bij een webshop app. Deze combinatie noemt men een hybrid app. Deze apps zijn in tegenstelling tot de web-apps wel verkrijgbaar in de App Store.